Szybkie odchudzanie bez efektu jo-jo
Planujesz w tym roku w końcu trwale pozbyć się nadmiaru tłuszczyku? Przetestowałaś już wiele diet-cud i ciągle nie udaje Ci się osiągnąć wymarzonej wagi albo szybko pojawia się efekt jo-jo? Być może nadszedł czas, aby przetestować dietę HCG – fakt, opartą na 500 kcal dziennie (tłuszczu nie możesz dostarczać ciału nawet w postaci kosmetyków, takich jak olejki!), ale dzięki zastosowaniu specjalnych bezhormonalnych kropli HCG i suplementów – powodującą bezpieczną utratę wagi już w 3 tygodnie i zmieniającą nawyki żywieniowe na lata. Jak to dokładnie działa?
Dietę HCG polecają: Teresa Misztal i Włodzimierz Misztal. Ona schudła dzięki tej metodzie w sumie 25 kg (3 serie po 21 dni, w odstępach 6-tygodniowych), odzyskując figurę młodej dziewczyny – bez pojawienia się luźnej skóry i cellulitu, które często nasilają się po zrzuceniu dużej ilości kilogramów! Dziś Teresa Misztal jest najbardziej przekonującą ambasadorką diety HCG, zachęcając wiele kobiet w różnym wieku do jej stosowania, zawsze chętnie dzieląc się swoim doświadczeniem i poradą. On z kolei o diecie HCG wie wszystko – od strony naukowej, a jego firma Nabiotech produkuje innowacyjne produkty w niej stosowane, w tym tzw. informacyjne preparaty w formie kropel HCG, które choć działają jak hormon gonadotropiny kosmówkowej, nim nie są – co gwarantuje bezpieczeństwo kuracji.
Dlaczego klasyczna głodówka nam szkodzi?
Kiedy jesz, mały obszar w mózgu – podwzgórze – liczy kalorie. Kiedy przestajesz jeść, podwzgórze zauważa to i przełącza organizm w tryb „głód”. To znaczy, że zrobi wszystko, by zaoszczędzić energię. W jaki sposób? Po pierwsze, zmniejsza ilość wody w organizmie, masę mięśniową (gdyż mięśnie zużywają mnóstwo energii) i rozrzedza kości. Z drugiej strony, magazynuje tłuszcz, nie tylko jako zapasy energii na przyszłe potrzeby, ale także dlatego, że tłuszcz izoluje, chroni przed zimnem. A zatem, organizm, któremu brakuje kalorii, automatycznie zredukuje masę mięśni i kości, jednocześnie utrzymując, a nawet zwiększając masę tłuszczu, proporcjonalnie do całkowitej wagi. Będziesz czuć się rozdrażniona i osłabiona.
Ale prawdziwa katastrofa nadchodzi z chwilą, gdy znów zaczynasz „normalnie” jeść – znowu wszystkie kalorie będą magazynowane przede wszystkim jako tłuszcz. Aby zbudować masę mięśniową, trzeba by intensywnie uprawiać sport, przez długi czas. Kości odbudowują się jeszcze wolniej. Gdy pojawia się efekt jo-jo i wracasz do wagi wyjściowej (a czasami jeszcze większej), to nie jedyny problem – teraz masz bowiem mniej mięśni i więcej tłuszczu. A tłuszcz (zwłaszcza tkanka tłuszczowa trzewna) stale uwalnia przepływ kwasów tłuszczowych we krwi. To podwyższa poziom trójglicerydów krążących w organizmie i znieczula receptory insuliny. Stąd już prosta droga do „insulinooporności”, cukrzycy i chorób układu krążenia. Nie polecamy!
Błędne koło „zjadania” mięśni
Osoba korzystająca z diet niskokalorycznych bezwiednie uczy swoją tkankę tłuszczową „pochłaniać” tkankę mięśniową. To częste zjawisko u osób z nadwagą, odkryte w 2004 r. przez zespół prof. Karine Clément (zespół Inserm z kliniki Hôtel-Dieu w Paryżu). Badacze odkryli, że kiedy gromadzimy tłuszcz, w organizmie następuje reakcja immunologiczna. Tkanka tłuszczowa przyciąga białe krwinki, jak gdyby były to ciała obce. Aktywują się one, wysyłając czynniki uruchamiające reakcję zapalną. Wśród tych czynników jest zwłaszcza jeden, TNF-alfa, którego zadaniem jest tzw. prucie mięśni. TNF-alfa, zwany wcześniej kachektyną, jest odpowiedzialny za osłabienie nosicieli wirusa HIV i chorych na nowotwory. Atakuje mięśnie, by uwolnić glutaminę, aminokwas niezbędny białym krwinkom jako paliwo. W taki właśnie sposób działa zjawisko „zjadania” mięśni u osób z nadwagą. Jest im więc jeszcze trudniej niż innym zyskać smukłe i umięśnione ciało. Jeśli chudną, będą tylko osłabione, zyskując jednocześnie proporcjonalnie więcej tłuszczu. Ma to też negatywny wpływ na zdrowie, np. osteoporoza może być wynikiem wielu nieudanych diet i rozrzedzenia kości.
Jak działa dieta HCG?
W diecie HCG dostarczasz do organizmu jedynie 500 kalorii dziennie, ale nasze podwzgórze wydaje zupełnie inne polecenie organizmowi niż wtedy, gdy stosujesz typową dietę niskokaloryczną. Dzięki kroplom z informacją hormonu gonadotropiny kosmówkowej (jedynie informacją, a nie fizycznym związkiem – to ważne!!!), nasz organizm nie jest przełączany na tryb „głód – oszczędzanie” (z bezwzględnym oszczędzaniem kalorii), ale na tryb „głód – konieczność przekazania jak największej ilości energii do celów zabezpieczenia prawidłowego rozwoju”. Ten przekaz sprawia, że mamy do wykorzystania od 2500 do 3500 kcal – wszystkie osoby, które były na diecie HCG, twierdzą, że nigdy wcześniej nie miały tak dużo energii i tak dobrze się nie czuły zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Nie odczuwasz też głodu jak na typowej głodówce!
Twórcą diety – ceniony lekarz
Dietę HCG wymyślił w latach 50. XX wieku lekarz, ceniony brytyjski endokrynolog A.T.W. Simeons. Gdy podróżował po Indiach, zauważył, że mimo ubogiej diety młode mamy rodzą zdrowe niemowlaki, które niczym nie różnią się od tych, które przychodzą na świat w zamożnych rodzinach w Wielkiej Brytanii. Okazało się, że odpowiada za to właśnie hormon HCG – gonadotropina kosmówkowa, która jest wytwarzana u ciężarnych – przez zarodek, a potem przez łożysko. Celem HCG jest m.in. zwiększenie wchłaniania przez płód większej ilości składników odżywczych z krwi matki, dzięki czemu ma on więcej energii na intensywny rozwój. HCG wpływa również na funkcjonowanie organizmu kobiety – powoduje zmiany w przemianach cukrów i tłuszczów, co jest korzystniejsze dla odżywiania dziecka. Dzięki temu hormon ten gwarantuje możliwość prawidłowego rozwoju płodu podczas ciąży bez względu na to, jak odżywia się jego matka. Opracowana przez dr. Simeonsa metoda odchudzania była oparta na iniekcji niewielkich dawek prawdziwego hormonu wyekstrahowanego z moczu ciężarnych kobiet. Osoby korzystające z tej bardzo kosztownej w tamtych czasach kuracji musiały przebywać w uruchomionej w Rzymie klinice i poddawać się seriom kolejnych zastrzyków (3 razy dziennie). Wyniki swoich 18-letnich badań nad wykorzystaniem hormonu HCG w odchudzaniu dr Simeons udokumentował w 1954 r. w prestiżowym czasopiśmie medycznym „Lancet”.
W latach 80. ubiegłego wieku inny lekarz, Argentyńczyk dr. Belluscio, w swoich klinikach wprowadził metodę doustną, tzn. przygotowywał preparat do picia – rozcieńczając naturalny hormon do niewielkich dawek doustnych. Do chwili obecnej skorzystało z tej kuracji i zostało przebadanych kilkanaście tysięcy osób – z bardzo dobrym skutkiem. W późniejszych czasach powstały już leki homeopatyczne (np. amerykańskiej firmy Biovea) na bazie potencjonowanego i dynamizowanego hormonu.
W dostępnej w Polsce diecie HCG stosowany jest najnowocześniejszy i zarazem najczystszy preparat z organiczną informacją gonadotropiny kosmówkowej – nie zawierający jakiegokolwiek fizycznego hormonu. Dzięki temu mogą ją stosować nawet osoby z hashimoto, które chudną prawie z takimi samymi efektami jak osoby całkowicie zdrowe.
Efekty
Stosując dietę HCG pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu z tych miejsc, gdzie masz go w nadmiarze, a więc np. bioder, pośladków, ud czy brzucha. To świetna metoda nie tylko odchudzania, ale też modelowania sylwetki przy miejscowo zlokalizowanych niedoskonałościach. Trzytygodniowy program pozwoli Ci też pozbyć się skutecznie cellulitu, oczyścić organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, uzupełnić niedobór składników odżywczych, wzmocnić strukturę tkanek i skóry, a także poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Możesz też liczyć na odmłodzenie skóry i cofnięcie zegara biologicznego nawet o 10 lat.
- Kobiety – tracą od 8 do 10 % wagi ciała (szczuplejsze osoby schudną w 3 tygodnie mniej niż te grubsze).
- Mężczyźni – średnio od 10 do 12%.
Co najważniejsze, posiadany przez nas tłuszcz jest spalany (a nie oszczędzany tak jak w innych dietach) w celu zabezpieczenia niezbędnej dla normalnego rozwoju ilości energii. Ponadto nie rujnujemy swoich mięśni i kości, nie budujemy dodatkowych warstw tłuszczu – nie powstaje więc efekt jo-jo.
Przebieg diety
21 dni trwa właściwe odchudzanie – spożywasz wtedy posiłki 500 kcal (pełną listę dozwolonych produktów dostaniesz w formie specjalnej książeczki, firma udostępnia też sprawdzone i pyszne przepisy!) oraz dodatkowo specjalną kompozycję suplementów oraz bioinformacyjnych kropli HCG (3 x 12 kropli dziennie). Maksymalnie okres ten można wydłużyć do 42 dni (np. przy dużej nadwadze). Następnie przechodzisz na 3-tygodniowy okres stabilizacji (też połączony z suplementacją i odpowiednimi kroplami), dzięki któremu utrwalisz nowe nawyki żywieniowe.
Restrykcyjne trzymanie się diety daje najlepsze efekty, ale jeśli zdarzą Ci się 1-2 odstępstwa – nie musisz przerywać diety, wystarczy ją odpowiednio przedłużyć. Ważna jest też w tym czasie odpowiednia pielęgnacja ciała – nie wolno stosować oleistych i tłuszczowych kosmetyków (np. olejów, produktów dwufazowych) oraz farbować włosów, ponieważ mogłoby to zaburzyć i zastopować cały proces.
Wszystkie potrzebne informacje otrzymasz wraz z dietą – całodobowo możesz też skontaktować się z coachem diety HCG, jeśli potrzebujesz wsparcia lub dodatkowych wyjaśnień.
Nowe nawyki żywieniowe
Podczas fazy stabilizacji – dzięki drugiemu rodzajowi kropli informacyjnych – wbudowujemy nowe nawyki żywieniowe i pomagamy w konstruowaniu własnych sposobów zmiany stylu życia. Podczas opieki nad klientami firma przekazuje specjalnie opracowane przepisy kulinarne. Sporządzone zostały one z zastosowaniem Tabeli Gęstości Pokarmowej ANDI opracowanej przez dr. Joela Fuhrmana i opisanej w propagowanej przez niego „Diecie nutritariańskiej”. Sprowadza się to do stosowania w przygotowywaniu posiłków produktów najbardziej efektywnych i potrzebnych człowiekowi – ze względu na największą zawartość w 1 kcal takiego produktu niezbędnych do życia makro- i mikroelementów oraz witamin. Każdy człowiek potrzebuje bowiem do życia 20 aminokwasów, 20 witamin i ponad 100 makro- i mikroelementów. Brak jakiegokolwiek z tych czynników powoduje zmiany zdrowotne w naszym organizmie, co po długotrwałych zaniedbaniach w dostarczaniu niektórych elementów (w przypadku źle zbilansowanych diet) skutkuje przewlekłymi chorobami.
Kontrowersje wokół diety HCG
Terapia dr Simeonsa jest na rynku już ponad 60 lat, niestety narosło wokół niej wiele kontrowersji związanych głównie z jej „głodówkową” kalorycznością oraz wykorzystaniem hormonów. W diecie HCG dostępnej w Polsce wykorzystywane są preparaty informacyjne z zapisem pełnej biologicznie informacji, a nie fizycznego hormonu. Na świecie jest wiele pozycji naukowych, w których opisuje się zdrowotne aspekty stosowania diety HCG (zmniejszenie nadciśnienia, zmniejszenie poziomu cukru, głębszy i lepszy sen, obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i inne leki w czasie trwania kuracji). Pamiętajmy też, że oprócz 500 kcal z pożywienia nasz organizm czerpie wtedy energię ze spalanego tłuszczu. W tej diecie liczy się bowiem nie tylko spadek wagi, ale – przede wszystkim – zdrowie!
Dietę HCG można zamówić na:
www.dietahcg.pl