Test nadwrażliwości pokarmowej i program żywieniowy LEAP

Test nadwrażliwości pokarmowej i program żywieniowy LEAP

4162
0
PODZIEL SIĘ

Dr Joanna Gawlikowska-Wójcik„Jesteśmy tym, co jemy” – mówi porzekadło. I jest w tym dużo prawdy! Jeśli spożywamy pokarmy, które nie są tolerowane przez nasz organizm, dochodzi do reakcji obronnej i powstania stanów zapalnych. W efekcie mogą one wywołać wiele objawów chorobowych: od problemów trawiennych, przez osłabienie i uczucie chronicznego zmęczenia, aż po wykwity skórne, nadpobudliwość czy trudności z utrzymaniem stałej masy ciała. Szybciej się też starzejemy! Aby temu zapobiec i zlikwidować przykre dolegliwości o podłożu dietozależnym, warto wykonać najbardziej dokładny test nadwrażliwości na pokarmy dostępny na rynku – test MRT.

Jak działa ten test i jak jego zalecenia wdrożyć w życie w postaci indywidualnie ułożonego planu żywieniowego LEAP? Komu może pomóc? Wyjaśnia dr Joanna Gawlikowska, lekarz medycyny estetycznej, propagatorka medycyny żywieniowej i antystarzeniowej, konsultantka programu LEAP (www.spowolnijczas.pl). 

POZNAJ BLIŻEJ NASZEGO EKSPERTA>>>

Czym jest nadwrażliwość na pokarmy?

Nasz organizm nieustannie reaguje na to, co jemy, ponieważ pokarmy są dla niego obce antygenowo. Niektóre toleruje, inne – zwłaszcza te spożywane w nadmiarze – może w pewnym momencie zacząć „odrzucać” w reakcji obronnej. Podstawową bronią układu immunologicznego jest uwolnienie mediatorów reakcji prozapalnych i bólotwórczych (takich jak histamina, cytokiny, prostaglandyny i wiele innych). Przewlekłe stany zapalne toczące się w śródbłonkach, śluzówkach i tkankach organizmu doprowadzają w efekcie do wielu przewlekłych chorób, pogorszenia jakości życia i przedwczesnego starzenia. Objawy te nie pojawiają się od razu, tak jak w typowej alergii pokarmowej IgE-zależnej – więc rzadko kiedy kojarzymy, że mogą być reakcją na spożywane produkty. Mogą to być: problemy trawienne, chroniczne bóle głowy i zmęczenie, egzema, nasilony trądzik, zatkany nos, wyciek z nosa, nadmierna senność w dzień, podkrążone oczy, a nawet łysienie.

Co ważne, test MRT (od: Mediator Release Test) nie bada żadnych przeciwciał (w żadnej klasie), tylko bezpośrednią reakcję krwinek białych – komórek układu immunologicznego – na kontakt z określonymi składnikami. Nadwrażliwość na pokarmy można więc zdefiniować jako nieinfekcyjną reakcję zapalną wywołaną specyficznym pokarmem lub jego składnikiem, w którą nie są zaangażowane przeciwciała IgE odpowiedzialne za natychmiastową reakcję alergiczną, a proces ten jest dużo bardziej złożony niż w reakcji alergicznej.

Jak wygląda test MRT?

MRT logoTest przeprowadza się z krwi (pobiera się ją w „klasyczny” sposób, zwykle ok. 4-5 strzykawek). Jego istotą jest pomiar i ocena zmiany całkowitej objętości leukocytów krwi po ekspozycji próbki na dane antygeny (pokarmy i dodatki chemiczne – w sumie 150 pozycji). Jest to test, który nie bada pojedynczych mediatorów, ale nasilenie wydzielania wszystkich czynników prozapalnych przez krwinki białe krwi pacjenta. Na podstawie literatury i badań przeprowadzonych przez Oxford Biomedical Technologies można stwierdzić, że to mediatory uwalniane przez leukocyty – zarówno komórki żerne (granulocyty i monocyty), jak i limfocyty T są odpowiedzialne za stan zapalny, następstwa i objawy, a nie jedynie podwyższony poziom przeciwciał IgG czy IgA, które można zmierzyć, lub tworzenie szkodliwych kompleksów antygen-przeciwciało, czego jeszcze nie udaje się zmierzyć.

Należy pamiętać, że obecność jakichkolwiek przeciwciał nie świadczy o chorobie, a jedynie o kontakcie. Pomiarów dokonuje się najdokładniejszą z dostępnych opatentowanych technologii pomiarowych na analizatorze MRT III, który łączy cytometrię przepływową z Ribbon Impendance Technology. Jest to jedyny na świecie test, który nie tylko bada stopień nasilenia reakcji zapalnej, ale też pokazuje, z jakim nasileniem reagują poszczególne populacje leukocytów. Dzięki temu jest niezwykle precyzyjny.

Dieta wyciszająca układ immunologiczny

Wynik testu wraz z omówieniem dostarczany jest w ciągu kilku dni – pacjent otrzymuje go drogą mailową, następnie jest umawiany na wizytę u konsultanta LEAP (w gabinecie możesz też pobrać krew do badania), który pomoże ułożyć indywidualną dietę z wykluczeniem pokarmów reaktywnych oraz późniejszymi modyfikacjami dietetycznymi w zależności od zgłaszanych objawów. Jest to tzw. program LEAP (Lifestyle Eating and Performance). Jego głównym celem jest wyciszenie układu immunologicznego, zmniejszenie przewlekłego stanu zapalnego toczącego się w organizmie, a co najważniejsze – eliminacja niepokojących i uciążliwych objawów klinicznych.

logo LEAPWielu pacjentów obawia się, że dieta będzie restrykcyjna i jednostronna. Wszystko zależy od wyników (są osoby, u których np. wychodzi tylko jeden zakazany składnik, u innych to cała grupa – wtedy na pewno jest trudniej) oraz od tego, jak długo nasz organizm „walczył” z nietolerowanym składnikiem lub pokarmem. Konsultant może jednak tak zmodyfikować 5-fazowy plan żywienia, aby w miarę możliwości uwzględnić preferencje i możliwości pacjenta (np. przesuwając włączanie niektórych potraw z drugiego tygodnia na pierwszy). Może się też np. zdarzyć, że test wykaże tolerancję owoców, ale nietolerancję fruktozy (związane to jest z jej stężeniem) – wtedy konsultant tak zmodyfikuje program lub da konkretne zalecenia, aby ograniczyć spożywanie fruktozy. Jeśli przestrzegasz diety restrykcyjnie, efekty pojawią się szybko. Jeśli robisz to częściowo lub często popełniasz drobne grzeszki żywieniowe, to poprawę osiągniesz później lub będzie niepełna.

Jak wyjść z diety?

Program wyciszający układ immunologiczny trwa około 5 tygodni. Następnym etapem programu LEAP jest 3-dniowa dieta rotacyjna, którą powinno się stosować do końca życia. Ogranicza ona wystąpienie produktu z określonej grupy do jednego razu w ciągu trzech dni. Na przykład, jeżeli kurczak i jaja są dla pacjenta niereaktywne, może je jeść bez ograniczeń w poniedziałek, ale następny raz mogą się znaleźć w menu dopiero we czwartek. Takie ograniczenie w kontakcie z danym pokarmem zmniejsza szansę rozwoju nowej nadwrażliwości. Niektórzy wymagają pełnej rotacji (muszą ściśle przestrzegać rotowania wszystkich produktów), inni mogą ograniczyć się do rotowania głównych składników diety, dowolnie stosując inne. W tym okresie można również powoli wprowadzać do diety produkty spoza testowanych. O takich możliwościach na pewno poinformuje dokładnie konsultant.

Produkty reaktywne i umiarkowanie reaktywne można po 6 miesiącach próbować wprowadzać do diety, uważnie obserwując reakcje organizmu. Z obserwacji wynika, że u większości pacjentów niektóre z tych produktów będą już na zawsze „zakazane”. Małe grzeszki (zjedzenie zakazanego produkty 2-3 razy w roku) nie doprowadzą do nagłego, skokowego nasilenia stanu zapalnego. Można co najwyżej odbyć pokutę w postaci różnego rodzaju chwilowych dolegliwości. Jednakże grzech obżarstwa i włączenie tego typu produktów do codziennego jadłospisu może poskutkować długotrwałym dyskomfortem.

LEAP jest indywidualnie zaprojektowanym programem, który może być stosowany przez całe życie – to też świetny punkt wyjścia do zmiany nawyków żywieniowych. Bardzo ważne jest to, aby starać się jeść różnorodnie. Japończycy jedzą średnio 100 różnych potraw tygodniowo, mieszkańcy Europy Zachodniej – ok. 30. W Polsce to pewnie jeszcze mniej, a wiadomo, że organizm szybciej reaguje wrogo na pokarmy spożywane zbyt często i w zbyt dużej ilości. Warto więc wprowadzić w życie zalecaną programem 3-dniową dietę rotacyjną.

Komu wskazane są testy MRT?

W ramach profilaktyki zdrowotnej i przeciwstarzeniowej – każdemu! Mało jest bowiem osób, które mają perfekcyjne samopoczucie i żadnych dolegliwości – choć nie zawsze są ich świadomi. Uważa się, że nadwrażliwość pokarmowa jest przyczyną ponad 75 różnych problemów zdrowotnych i dotyczy w przybliżeniu połowy populacji krajów wysoko cywilizowanych! Test MRT pozwala poprawić nie tylko ogólne samopoczucie, lecz także utrzymać prawidłową masę ciała oraz zdrowy wygląd. Wyciszając stan zapalny, spowalnia starzenie się skóry. Przede wszystkim jednak umożliwia zmniejszenie ryzyka wielu chorób, w tym nowotworowych i autoimmunologicznych.

rodzinaPrzeprowadzenie testu MRT wskazane jest szczególnie osobom cierpiącym z powodu następujących objawów:

  • trudności w utrzymaniu stałej masy ciała
  • niepohamowany apetyt na słodkie smaki i oczyszczone węglowodany
  • problemy żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, odbijanie, gazy, zaparcia, biegunki, świąd odbytu, niezapalne i zapalne choroby jelit (IBS, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania)
  • osłabienie, uczucie chronicznego zmęczenia
  • trudności w koncentracji
  • nadmierna senność w dzień, bezsenność w nocy
  • podkrążone oczy, „worki” pod oczami
  • obrzęki
  • wykwity skórne, trądzik
  • wypadanie włosów, łysienie
  • nadmierne wydzielanie śluzu: chronicznie przekrwiony nos, wyciek z nosa, nadmierna wydzielina śluzowa z dróg oddechowych, częste wydmuchiwanie nosa, zatkane lub swędzące uszy
  • objawy ze spektrum autyzmu, ADHD, nadpobudliwość, zespół niespokojnych nóg
  • zaburzenia płodności, trudności w utrzymaniu ciąży
  • astma, chroniczne zapalenie zatok, przewlekła obturacyjna choroba płuc
  • migrenowe bóle głowy
  • bóle mięśni i stawów
  • choroby autoimmunologiczne, np.: cukrzyca typu I, Hashimoto, łuszczyca, bielactwo, RZS, SM
  • zespół metaboliczny: insulinoopornosć, cukrzyca typu II, nadciśnienie, otyłość, hyperlipidemia
  • atopowe zapalenie skóry
  • nowotwory
  • choroby neurodegeneracyjne (Parkinson, Alzheimer)
  • choroby psychiczne (depresja, schizofrenia)

Więcej na www.leap.pl

logo Spowolnij czasEstamedic – Spowolnijczas.pl
ul. Łokietka 89
Kraków
+48 664 448 674
gabinet@estamedic.pl
www.estamedic.pl
www.spowolnijczas.pl