Witaminy dla zdrowia naszych … zębów!
Aby mieć zdrowe zęby i dziąsła nie wystarczy tylko myć, nitkować czy regularnie robić przegląd u stomatologa. Choć pewnie nie każdy o tym wie, bardzo ważne są także witaminy!
Zdrowe dziąsła i zęby dzięki witaminom
– Jama ustna podobnie jak cały organizm do prawidłowego funkcjonowania wymaga witamin. Są one biokatalizatorem wielu reakcji w organizmie, także w jamie ustnej.
– Niedobór witamin może prowadzić do zaburzenia wzrostu zębów, niedorozwoju szkliwa, suchości w ustach, a tym samym podnosić ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych, bywa przyczyną zapalenia błon śluzowych, chorób przyzębia zapalenia języka – wylicza dr n. med. Mariusz Duda z Duda Clinic w Katowicach.
Oznacza to, że im dieta uboższa jest w witaminy, tym wyższe jest ryzyko zachorowań na choroby jamy ustnej. Chcąc się przed nimi uchronić warto wprowadzić do diety produkty bogate w witaminy C, A, D, E i witaminy z grupy B – zalecają dentyści.
Witamina C
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ta witamina najczęściej stosowana przy przeziębieniach, infekcjach, mająca właściwości przeciwutleniające, odczulające i obniżające poziom cholesterolu chroni także jamę ustną przed całym szeregiem chorób m.in. zapobiega pojawianiu się wybroczyn, reguluje prawidłowy wzrost zębów u dzieci i proces wytwarzania się szkliwa.
– Stosuje się ją w sytuacjach, kiedy dochodzi do krwawienia dziąseł i jest jednym z najskuteczniejszych środków, który zapobiega ich zapaleniu. Z kolei jej właściwości przeciwutleniające sprawiają, że jej stosowanie ułatwia tworzenie się tkanki łącznej w dziąsłach – mówi dr Duda.
Dieta powinna być, więc wzbogacona o: cytrusy, kapustę, kalarepę, paprykę, ziemniaki, czarne porzeczki, natkę pietruszki.
Witamina A
Z kolei witamina A niezbędna jest w procesie gojenia się zapalenia dziąseł. Odpowiada ona za utrzymanie w zdrowiu błon śluzowych i tkanek miękkich dziąseł, a także prawidłowy rozwój szkliwa i mineralizację zębów. Jej niedobór może obniżyć odporność i otworzyć drogę do infekcji w jamie ustnej.
– Niedobór witaminy A powoduje zaburzenia w procesie wydzielania się śliny, która jest niezbędna do regulacji pH w ustach i wypłukiwania z ust bakterii.
– Brak śliny lub jej niewystarczająca ilość sprawiają, że osłabieniu ulega szkliwo, pojawia się często nieprzyjemny zapach z ust, jesteśmy także bardziej narażeni na próchnicę i infekcje bakteryjne – tłumaczy dr Duda.
Wśród potraw, które zaleca się wprowadzić do diety dentyści wymieniają: jajka, przetwory mleczne, sery, szpinak, sałatę, pomidory.
Witamina D
Witaminę D zaleca się natomiast dla poprawy wchłaniania się wapnia, który jest niezbędny do rozwoju i utrzymania zdrowych zębów. – Dieta bogata w witaminę D sprawia, że nie ulega zaburzeniu proces mineralizacji i rozwoju szkliwa, dzięki czemu zęby są o wiele bardziej odporne na próchnicę czy złamania – mówi dentysta. Odpowiednia dawka wit. D jest szczególnie ważna dla dzieci, jej niedobór może prowadzić do niewykształcenia się szkliwa i zaburzeń wzrostu oraz kształtu zębów.
Właściwości przeciwutleniające witaminy E sprawiają z kolei, że jest ona bardzo często stosowana w terapiach leczenia chorób przyzębia. Przyspiesza ona gojenie się tkanek. Jej niedobór może być przyczyną krwawień dziąseł, zaczerwień i obrzęków, nieświeżego zapachu z ust, uczucia odrętwienia i mrowienia dziąseł, a nawet rozchwiania zębów. Najprostszym sposobem na wzbogacenie organizmu o witaminę D jest wprowadzenie do menu: mleka, jajek, ryb, kakao, kukurydzy. Suplementy zaleca się natomiast stosować pod kontrolą lekarza.
B i E – konieczne w alfabecie zdrowych zębów
Oprócz witaminy A, C i D dentyści zalecają wzbogacanie diety o witaminę B. Jej odpowiedni poziom uchroni nas przed bólem zębów, dziąseł i nadwrażliwością błony śluzowej jamy ustnej. Koniecznie, więc należy wprowadzić do menu grzyby, czerwone mięso i ryby. Witamina E z kolei przyspiesza proces gojenia się ran w jamie ustnej np. po zabiegach usunięcia zęba lub wstawienia implantu. Łagodzi także ból dziąseł w okresie ząbkowania niemowląt. W tym przypadku dietę powinniśmy wzbogacić o nasiona słonecznika, masło orzechowe i sok pomidorowy.