Jedzenie stymulujące produkcję kolagenu!

Jedzenie stymulujące produkcję kolagenu!

411
0
PODZIEL SIĘ

Czy wiesz, że dieta jest ważnym czynnikiem mogącym polepszyć efekty zabiegów medycyny estetycznej? Zwłaszcza, gdy korzystasz z zabiegów biostymulujących, mających na celu pobudzenie naturalnej produkcji kolagenu. To, co jesz, może dodatkowo usprawnić ten proces! Przedstawiamy 10 najlepszych potraw sprzyjających poprawie jędrności skóry.  

# 1 Cytrusy

Są bogate w witaminę C, która stymuluje produkcję kolagenu w skórze. Poza tym to silny przeciwutleniacz, który chroni komórki skóry oraz kolagen przed uszkodzeniami pod wpływem wolnych rodników.

cytrusy# 2 Łosoś

To nie tylko bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3, które redukują stan zapalny i pomagają odbudować warstwę ochronną skóry, ale też cynku, który odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu. Staraj się wybierać łososie dzikie, nie hodowlane.

# 3 Jajka

W jego żółtku i membranie skorupki znajduje się kolagen – produkowane są już nawet suplementy ze skorup kurzych jaj! Jajka są też bogate w siarkę, która bierze udział w syntezie kolagenu i pomaga detoksykować organizm, chroniąc komórki skóry przed degradacją.

# 4 Nasiona dyni

To przede wszystkim bogactwo cynku, który jest niezbędny do prawidłowej produkcji kolagenu. Badania wykazały, że chroni on też włókna kolagenu przed degradacją i wzmacnia komórki skóry, dzięki czemu możesz dłużej cieszyć się młodą i jędrną skórą.

rosół# 5 Wywar z kości

Niektórzy uważają, że jeszcze lepiej jest wygotować… kurze nóżki, a nawet je potem dokładnie poobgryzać! Podobno w Azji to doskonałe remedium na problemy ze skórą i to właśnie dlatego Azjatki tak długo cieszą się młodą skórą bez zmarszczek. Wywar z kości jest bogaty w przyswajalny przez człowieka kolagen – więc regularne picie długo gotowanych rosołków szybko przynosi widoczne efekty. Kości z mięsa wołowego są bogate w kolagen typu I – typowy dla młodej skóry, a kości z kurczaka i indyka – w kolagen typu II (wzmacnia świetnie stawy i kości).

# 6 Chlorella

Te glony zdobywają coraz większą popularność – także w postaci suplementów. Nic dziwnego, to jak retinol zamknięty w zielonym proszku. Ma silne działanie detoksykujące, neutralizuje wolne rodniki, a dzięki zawartości czynników wzrostu (Chlorella Growth Factor, CGF) przyspiesza podział i wzrost komórek oraz produkcję nowego zdrowego kolagenu.

# 7  Ciemnozielone sałaty

Zawierają chlorofil – pigment, który nadaje im kolor. Badania wykazały, że spożywanie tego składnika ni tylko chroni przed działaniem wolnych rodników, ale też ma wpływ na produkcję kolagenu.

# 8 Awokado

Kolejny hit w „superfoodach”! Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe oraz antyoksydacyjną witaminę E, które chronią kolagen przed degradacją i wzmacniają skórę.

awokado# 9 Czosnek

Podobnie jak cebula i szczypiorek jest bogaty w siarkę, która jest niezbędna do syntezy włókien kolagenowych i chroni je przed rozpadem.

# 10 Pomidory

Zawierają likopen (najlepiej przyswajalny z pomidorów w formie przetworzonej, np. z sosów). To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy chroniących nasz kolagen! Zawierają też witaminę C, która sprzyja jego syntezie.

PODZIEL SIĘ
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). WirtualnaKlinika.pl to portal dla takich kobiet jak ja sama – zainteresowanych profesjonalnymi metodami poprawy wyglądu, które szukają rzetelnych informacji na ich temat i nie chcą ulegać ani modom, ani mitom związanym z tą dziedziną. I traktują zabiegi jako sposób na naturalne podkreślenie urody, a nie jej „przerobienie”. Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.iBeauty.pl. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@wirtualnaklinika.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ