Kwas ferulowy w pielęgnacji skóry

204
0
PODZIEL SIĘ

Kwas ferulowy znajduje szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetologii. Dzięki jego stosowaniu z powodzeniem można minimalizować efekty szkodliwego działania promieni słonecznych na skórę. Związek ten charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, a także antyoksydacyjnymi i depigmentacyjnymi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu przebarwień posłonecznych. 

dr Izabela ZałęskaZabieg poleca dr n. med. Izabela, międzynarodowy ekspert w dziedzinie kosmetologii estetycznej, trener i nauczyciel akademicki; prowadzi Klinikę Młodości oraz Podgórski Dom Urody w Krakowie (www.klinikamlodosci.pl, www.podgorskidomurody.pl)

Kwas ferulowy – właściwości

Kwas ferulowy jest pochodną kwasu cynamonowego, znajdującego się m. in. w orzechach, ziarnach kawy, ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto i owies, oraz w burakach ćwikłowych i kukurydzy, a także korze, liściach i nasionach drzew iglastych. Najistotniejszą właściwością kwasu ferulowego z punktu widzenia kosmetologii jest jego silne działanie antyoksydacyjne, które spowalnia działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV oraz zanieczyszczone i suche powietrze. Czynniki te przyczyniają się do powstawania w organizmie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkodzenia DNA, co bezpośrednio wiąże się z procesem starzenia skóry. Co istotne, kwas ferulowy pobudza również syntezę elastyny i kolagenu w skórze, jednocześnie dbając o odpowiedni jej poziom nawilżenia. Dzięki swym silnym właściwościom antyoksydacyjnym, kwas ferulowy wycisza stany zapalne skóry, które są częstym problemem u osób o cerze tłustej, ze skłonnością do łojotoku. Kwas ferulowy posiada budowę zbliżoną do tyrozynazy, pod którą w swoisty sposób może się „podszywać”. W związku z tym może on hamować produkcję melaniny, która jest odpowiedzialna za produkcję barwnika skóry. Dzięki temu posiada on również właściwości depigmentacyjne.

Kwas ferulowy – zastosowanie w praktyce

Kwas ferulowy znajduje szerokie zastosowanie w profesjonalnych gabinetach estetycznych, dzięki wspomnianym właściwościom antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, a ostatecznie hamującym proces starzenia skóry. Działanie to opiera się na eliminacji reaktywnych form tlenu. Dodatkowo kwas ferulowy wykazuje właściwości do absorbowania promieniowania słonecznego UVA i UVB oraz stabilizujące witaminę C i E. Dzięki temu skóra jest chroniona przed szkodliwym działaniem słońca.
Działanie przeciwzapalne, fotoprotekcyjne, nawilżające oraz stymulujące powstawanie kolagenu i elastyny w komórkach skóry wykorzystuje się w produkcji pielęgnacyjnych maseczek do twarzy oraz kremów i lotionów nawilżających. Często stosuje się go kompleksowo wraz z witaminą C i E, floretyną oraz kwasem hialuronowym. Najskuteczniej jednak działa w zastosowaniu bezpośrednim, w preparatach typu peelingi chemiczne.

Kwas ferulowy – peelingi kosmetyczne

Najpopularniejszym zabiegiem wykorzystującym cenne działanie kwasu ferulowego jest peeling chemiczny. Sprawdza się on u osób, które pragną poprawić kondycję skóry i jej napięcie, zatrzymać oznaki fotostarzenia oraz zredukować zmarszczki i przebarwienia skóry, a także u osób walczących z uciążliwym trądzikiem pospolitymi skórą łojotokową. Innym zastosowaniem kwasu felurowego jest wykorzystanie w zabiegach mezoterapii bezigłowej, gdzie wzmacnia włókna kolagenowe i elastynowe oraz stymuluje procesy odbudowy warstw skóry.

peeling chemiczny kwas ferulowy

PODZIEL SIĘ
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od 20 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). WirtualnaKlinika.pl to portal dla takich kobiet jak ja sama – zainteresowanych profesjonalnymi metodami poprawy wyglądu, które szukają rzetelnych informacji na ich temat i nie chcą ulegać ani modom, ani mitom związanym z tą dziedziną. I traktują zabiegi jako sposób na naturalne podkreślenie urody, a nie jej „przerobienie”. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@wirtualnaklinika.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ