PODZIEL SIĘ
zapach ciała
Każdy z nas ma swój specyficzny zapach ciała. Czasami może działać jak afrodyzjak, czasami – jeśli jest nasilony i nieprzyjemny – odstrasza i powoduje kompleksy. Od czego zależy zapach ciała? Na co uważać, aby skóra nie wydzielała przykrej woni?  
Pot jest bezwonny. Jego specyficzny zapach jet efektem aktywności bakterii (uwielbiających ciemne i wilgotne miejsca, takie jak pachy), które w trakcie metabolizowania potu wytwarzają produkty uboczne o bardzo charakterystycznej, ostrej woni. Sprzyja temu nie tylko brak higieny, ale też nieodpowiednia dieta. Zapach potu może też być związany ze stanem zdrowia.

Rodzaje gruczołów potowe

Zapach ciała zależy nie tylko od czynników zewnętrznych, ale też od rodzaju gruczołów, które powodują pocenie. Gruczoły potowe znajdują się praktycznie na całym ciele, najwięcej jest ich na twarzy, dłoniach, stopach, pachach, pachwinach czy skórze głowy. Wyróżnia się dwa rodzaje gruczołów odpowiedzialnych za produkcję potu:

  • ekrynowe – stanowią samodzielny przydatek skóry, produkowany przez nie pot jest bezwonny i bezbarwny, składa się on z wody, chlorku sodu, elektrolitów i zbędnych produktów przemiany materii – co stanowi naturalną „barierę” dla aktywności bakterii; gruczoły ekrynowe są odpowiedzialne za termoregulację organizmu;
  • apokrynowe – współistnieją wraz z gruczołami łojowymi i włosami (a więc w pachach, na głowie i w okolicy łonowej); pot przez nie produkowany ma ostry, nieprzyjemny zapach i żółtawy kolor, a proces ten nasila się pod wpływem wysokiej temperatury i stresu (to właśnie te gruczoły przeważają u osób cierpiących na nadpotliwość); ze względu na dużą zawartość protein pot produkowany przez gruczoły apokrynowe jest doskonałą pożywką dla bakterii.

W zależności od tego, których gruczołów na naszym ciele jest więcej, pot ma inną konsystencję i zapach. To też tłumaczy, dlaczego pot u dzieci nie ma przykrego zapachu – gruczoły apokrynowe uaktywniają się bowiem dopiero w okresie dojrzewania.

Od czego zależy zapach ciała?

Do czynników mogących nasilać nieprzyjemny zapach ciała należą przede wszystkim:

  • nieodpowiednia higiena – brak nawyku codziennego mycia ciała i stosowania dezodorantów lub antyperspirantów, owłosienie,
  • nadwaga i otyłość – w fałdach skóry zbiera się pot, to doskonałe miejsce dla rozmnażania i bytowanie bakterii odpowiedzialnych za odór,
  • ostre, pikantne dania (np. czosnek, cebula, curry, ostre przyprawy) – ich woń może przenikać przez skórę, mieszając się z zapachem potu, dodatkowo może nasilać nieprzyjemny oddech,
  • nadmierne pocenie się – pod wpływem wysiłku lub „z natury”, to też problem wielu kobiet w okresie menopauzy,
  • stan zdrowia – naturalny zapach potu może zmieniać się u osób chorych na cukrzycę, z niewydolnością nerek czy wątroby, a także z nadczynnością tarczycy; jeśli zauważasz jakieś anomalie w swoim naturalnym zapachu ciała, których nie możesz z niczym powiązać – koniecznie udaj się do lekarza,
  • stres – pobudza aktywność gruczołów apokrynowych.

czosnekRzadko kiedy nieprzyjemny zapach jest uwarunkowany genetycznie. Trimetyloaminuria (TMAU) to chorzenie znane też pod angielską nazwą  „fish odor syndrome” (zespół odoru rybnego) – jest to zaburzenie metaboliczne, powodujące niedobór w produkcji enzymu FMO3, który bierze udział w przekształcaniu trimetyloaminy (TMA), związku znajdującego się m.in. w rybach, do tlenku trimetyloaminy (TMAO). Przy niedoborach lub zaburzeniu działania FMO3 organizm nie jest w stanie rozłożyć TMA. Nadmiar substancji wydalany jest z potem i moczem, a także w oddechu, powodując silny odór przypominający gnijące ryby. Na szczęście schorzenie to pojawia się bardzo rzadko (zwykle u kobiet).

Jakie potrawy mogą nasilać nieprzyjemy zapach ciała?

Alkohol
Alkohol jest metabolizowany do aldehydu octowego, który następnie zmienia się w octan. To te związki powodują, że po zakrapianej imprezie twoja skóra pachnie tak, jakbyś polała ją alkoholem!
Warzywa kapustne
Kapusta, brokuły, brukselka są niezwykle zdrowe, ale mogą przyczynić się do nieprzyjemnego zapachu skóry. Dzieje się tak, ponieważ zawierają dużo siarki (o charakterystycznym zapachu zgniłego jaja), która jest chętnie metabolizowana przez bakterie.
Ostre przyprawy i warzywa  
Cebula, czosnek, curry – ich charakterystyczny zapach nie tylko jest wyczuwalny w oddechu, ale też przez skórę.
Czerwone mięso
To też bogactwo związków siarki, które mogą powodować zapach zgniłego jaja!
Szparagi 
Szparagi zawierają siarkę wchodzącą w skład metanotiolu – i wiele osób obserwuje, że już 15-30 minut po ich zjedzeniu charakterystycznego zapachu zgniłego jaja nabiera mocz (tzw. asparagus pee). Siarka może też być wyczuwalna przez skórę.
Nieprzyjemnemu zapachowi sprzyja dieta ketogenna, polegająca na zmniejszonym spożyciu węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości białka, co powoduje uwalnianie się ciał ketonowych do krwioobiegu. Dieta ta jest stosowana w leczeniu niektórych chorób (np. padaczki), ale też przez wiele osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
PODZIEL SIĘ
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od 20 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). WirtualnaKlinika.pl to portal dla takich kobiet jak ja sama – zainteresowanych profesjonalnymi metodami poprawy wyglądu, które szukają rzetelnych informacji na ich temat i nie chcą ulegać ani modom, ani mitom związanym z tą dziedziną. I traktują zabiegi jako sposób na naturalne podkreślenie urody, a nie jej „przerobienie”. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@wirtualnaklinika.pl.