Jesienna suplementacja – jakie składniki warto dostarczać do organizmu jesienią?
Jesienna suplementacja pomaga wzmocnić organizm i zmniejsza ryzyko wystąpienia różnego rodzaju infekcji. Dzięki stosowaniu zróżnicowanej, zbilansowanej diety i odpowiednim wykorzystaniu suplementów w tym okresie, możliwe jest wsparcie organizmu w przetrwaniu okresu wzmożonych infekcji i poprawa samopoczucia, nawet w deszczowe dni.
Dlaczego jesienią warto stosować suplementy diety?
W okresie jesiennym warto rozważyć dodatkową suplementację, ponieważ wraz ze zmianą pory roku zmienia się również nasza dieta. Różnorodność dostępnych owoców i warzyw zmniejsza się, tym samym zmniejszeniu ulega ilość witamin i składników mineralnych, które dostarczamy do naszego organizmu wraz z codziennym jadłospisem.
Ponadto okres jesienny to czas, gdy gwałtownym zmianom ulega pogoda, a nasza odporność wystawiona jest na próbę. Często spada jej poziom i dochodzi do osłabienia organizmu, który wówczas staje się bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.
Spadek nastroju, gdy za oknem szaro, a w głowie wciąż powracające wspomnienia letniego słońca, również może przyczynić się do osłabienia ustroju, który staje się wówczas łatwym celem dla bakterii i wirusów.
Jakie składniki odżywcze warto suplementować w okresie jesiennym?
W okresie jesienno-zimowym warto zwrócić uwagę na stosowanie zbilansowanej i różnorodnej diety, bogatej w warzywa i owoce, a także pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, chude ryby i mięso oraz mleko i produkty mleczne.
Ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia infekcji i stanów zapalnych, warto jednak włączyć do codziennego jadłospisu również suplementy wspierające odporność organizmu.
Witamina D3
Ze względu na niewystarczającą ekspozycję na działanie promieni słonecznych warto rozważyć suplementację preparatami bogatymi w witaminę D3. Źródłem witaminy D w diecie są przede wszystkim ryby morskie, takie jak węgorz, łosoś czy śledź. Niestety społeczeństwo spożywa niewielkie ilości ryb, a tym samym nie dostarcza do organizmu odpowiedniej ilości ważnego mikroskładnika.
Za główne źródło witaminy D możemy jednak uznać syntezę skórną, która zachodzi pod wpływem promieni słonecznych. W okresie jesienno-zimowym słońca jest jednak znacznie mniej niż w pozostałych porach roku, przez co dochodzi do niedostatecznej podaży tego składnika. W efekcie ponad 80% Polaków cierpi na niedobory witaminy D.
Niedobór witaminy D może przyczynić się do osłabienia odporności, a także pogorszenia nastroju, senności, apatii i zmęczenia. Dlatego też, szczególnie w okresie jesiennym, warto dostarczać ten mikroskładnik w postaci suplementu diety, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zniwelować uczucie zmęczenia.
Witamina C
Każdy, kto słyszy hasło „odporność”, od razu myśli „witamina C”. I dobrze!
To właśnie kwas L-askorbinowy jest powszechnie znanym silnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia odporność organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji. Witamina C działa także antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Ponadto wspiera produkcję kolagenu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania kości i naczyń krwionośnych, oraz przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Kwas L-askorbinowy zwiększa również przyswajanie żelaza i uczestniczy w licznych procesach metabolicznych.
Do naturalnych źródeł witaminy C należą owoce cytrusowe, rokitnik, owoc dzikiej róży czy czarne porzeczki. W okresie jesiennym warto jednak, oprócz różnorodnych, dostępnych produktów spożywczych, włączyć do codziennej diety suplementy bogate w witaminę C.
Witamina E
Witamina E zwana jest również witaminą młodości, ponieważ opóźnia procesy starzenia i wpływa pozytywnie na skórę. Jednak jej rola nie ogranicza się do dbania o cerę i młody wygląd.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Ponadto oddziałuje na aktywność komórek układu immunologicznego, a jej niedobór w diecie zwiększa podatność organizmu na infekcje.
Do naturalnych produktów bogatych w witaminę E możemy zaliczyć orzechy laskowe, migdały, kiełki czy też zarodki nasion zbóż. Nie są to produkty zbyt często obecne w naszej diecie, dlatego szczególnie w okresie jesiennym, warto rozważyć suplementację tego mikroskładnika.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B wspierają działanie układu immunologicznego, a także odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Tym samym dbają o stan psychiczny i nastrój, zmniejszają uczucia zmęczenia i znużenia.
Suplementacja witaminami z grupy B w okresie jesiennym może zmniejszyć ryzyko wystąpienia objawów jesiennej chandry i osłabienia.
W naturalnych produktach spożywczych te mikroskładniki znajdziemy przede wszystkim w drożdżach, mleku, jajach i mięsie.
Kwasy omega-3
Głównym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, owoce morza i wodorosty, czyli produkty, które rzadko goszczą na naszych talerzach. Z tego względu, podobnie jak z witaminą D, wśród społeczeństwa panują powszechne niedobory tego składnika.
Kwasy tłuszczowe omega-3 stymulują pracę mózgu, mogą wpływać na regulację poziomu trójglicerydów, a także oddziałują na naszą odporność, poprzez zwiększanie ilości limfocytów T w organizmie (komórek odpornościowych) i obniżanie poziomu markerów prozapalnych.
Inne wartościowe składniki wzmacniające odporność
W okresie jesiennym warto zwrócić uwagę na zawartość w codziennej diecie składników, takich jak:
- cynk, który wykazuje właściwości immunomodulujące, a tym samym korzystnie wpływa na odpowiedź immunologiczną organizmu,
- selen, który także jest elementem budowania odporności, a co więcej dba o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
- witamina A – nie tylko wspiera wzrok i rozwój, ale także wzmacnia funkcje odpornościowe i wpływa korzystnie na walkę ze stanami zapalnymi,
- żelazo, którego niedobory powodują upośledzenie aktywności i liczby limfocytów T, odpowiedzialnych za odporność komórkową. Niedobór żelaza zmniejsza więc wytwarzanie limfocytów T, co upośledza obronę immunologiczną.
Zróżnicowany jadłospis a suplementy diety
Zawsze warto zwracać uwagę na spożywane pokarmy i starać się dostarczać jak najwięcej wartościowych składników odżywczych do organizmu wraz z pożywieniem.
Zbilansowana, różnorodna dieta jest kluczowa dla zachowania zdrowia i właściwej pracy układu immunologicznego. Jednakże w okresie przesilenia, wzmożonych infekcji i osłabienia organizmu, zaleca się rozważenie suplementacji składnikami, których podaż wraz z pożywieniem jest niewystarczająca, a które pozytywnie wpływają na odporność i funkcjonowanie ustroju, m.in. witamin i składników mineralnych wymienionych powyżej.
Materiał zewnętrzny